LANDSDEEL ‘OSTBELGIEN’ TOONT ZICH AGRA-TOERISTISCH INCUBATOR
LANDSDEEL ‘OSTBELGIEN’ TOONT ZICH AGRA-TOERISTISCH INCUBATOR
De BVLJ, de Belgische Vereniging van Landbouw-, Plattelands- en Voedingsjournalisten
nodigde uit voor een toch wel hèèl originele vorm van de jaarlijkse Algemene
Vergadering, een uniek tweedaags programma als verder volgt…
Eigenlijk gaat het om een ‘derde pluk’ want het event was oorspronkelijk gepland
in 2020 in het kader van de 100ste verjaardag van de aansluiting van dit grondgebied
bij België, uitgaande van het Verdrag van Versailles. Ostbelgien kende een
bewogen, nu ‘verteerde’, alhoewel? …. gechiedenis…
Met de tweedaagse formule kon het informatieve aspect van de jaarvergadering
gecombineerd worden met vleugjes vleugelende gezelligheid én de opportuniteit om
deze prachtige streek van België agra-toeristisch te ontdekken. Onze ankerplaats was Kloster Heidberg, een seminarie-, dag- en eventcentrum, al evenzeer voor fiets’relaxers.
Geen twijfel rond de Eifel…
De Duitstalige Gemeenschap is ‘ingebed’, omkapseld zeg maar door een stukje
Duitsland, Nederland en Luxemburg.
Twee kantons sandwichen het gebied : Eupen in het noorden én Saint-Vith,
in het zuiden ook wel als ‘de Belgische Eifel’ getiteld.
De twee kanton’gebieden worden in hun ligging gescheiden door twee
Franstalige gemeenten, gelabeld als Malmedy en Weismes.
Toch en bovenàl hebben ze daarbij een gezamelijke strategie ontwikkeld
om het toerisme in Oost-België te bevorderen.
De Duitstalige Gemeenschap beslaat ruim 800 km2 en telt negen gemeenten
waar ruim 70.000 mensen wonen.
Ze ‘outen’ zich als Oost-Belgen…”Ostbelgier” zeg maar.
Daarin vind je de oorsprong van de merknaam “Ostbelgien” die
sinds 2017,…actueel 5 jaar dus officieel de regio van de Duitstalige
Gemeenschap vertegenwoordigt.
Roeren en …Raeren
Het bezoek werd functioneel begeesterd met een gezellige avond op gezag van OLIVIER PAASCH, Minister-President van de Duitstalige Gemeenschap én van andere vertegenwoordigers uit de landbouw in de Oostkantons. Minister van Onderwijs Lydia
Klinkenberg ontrolde het geheel van “Made in Ostbelgien, Uit de regio für die Region”
met een spectrum van weidsheid aan natuur, hout- en ambachtfolklore, culinaire kookkunsten, distillaten, kaasvariaties, bieren, wijnen, honingvariëteiten, forelbereidingen, vleespalletten…
In SANKT-VITH kon PURATOS worden bezocht. Het is een Belgische multinational die grondstoffen voor de bakkerij’sector produceert. Het bedrijf is uniek is voor zijn wereldwijde gist’collectie…
Dan volgde een bezoek aan het melkveebedrijf van Marcel Goffinet.
De vestiging produceert in korte keten bloem voor bakkerij Fonk.
Hij is al evenzeer bestuurder van de ZUIVEL’fabriek ARLA.
Kippenstal met…anker
Dan was er het bezoek aan het biologisch bedrijf van RAINER LENTZ in Schoppen.
De hooimelk’kaas en de mobiele pluimveestal werden er voorgesteld.
De Schoppener BioGut en al evenzeer de dynamische veevoeder’coöperatie Scar hebben
de biologische veevoederfabriek gevestigd in Bullange. De producenten kiezen voor gezonde koeien, de beste melk’kwaliteit en regionaal-ecologische landbouw’werkzaamheden.
De kippen worden altijd diervriendelijk voorzien van verse groenvlakken. De wisselende andere arealen kennen dan simultaan een efficiënt herstelproces.
Tot slot volgde een bezoek aan een natuur’reservaat in Elsenborn.
Daar konden de initiatieven worden gekaderd die natuur en landbouw verzoenen
met focus op het akkervogelproject. Het ‘Paapje’ geniet er evenzeer symbolische bescherming in samenspraak met de boeren.
Oost-België ‘zuigt’ agra-toeristen aan en ‘zoogt’ ze…omstandig weelderig!
Goéd bezig daar… (fch)
- Posted by Frank at 11:04 am
- Permalink for this entry
- Filed under: agriculture, Bedrijfsleven, culinair, Europa, Nieuws, Toerisme
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer