IN HET PAJOTTELAND KICKEN MET LAMBIEKEN EN KRIEKEN…
IN HET PAJOTTELAND KICKEN MET LAMBIEKEN EN KRIEKEN…
**********
Een volle maand tot half oktober kan je de ‘volgspot’ volgen richting Lambiekbieren.
Toerisme Brabant toont zich terecht trots de ‘Eerste Maand van de Lambiek’ in
de schijnwerpers te kunnen zetten. Het landschap, de gisten en het water hebben die hemelse
producten doorheen de eeuwen gekneed. De nobele producten zijn onlos’makelijk,
smakelijk (!) verbonden met de keuken van het Pajottenland en de Zennevallei.
Om de ganse lambiekcultuur Lambiekcultuur in deze regio meer onder de aandacht te
brengen werkte Toerisme Vlaams-Brabant nieuwe belevingsvormen uit.
Op het programma staan 5 themaweekends met onder meer lambiekfiets- en wandeltochten
langs brouwerijen, stekerijen en typische volkscafés.
**********
We plukken d’r alvast 1 van de fiches uit : de Lambiek-Geuzeroute. Zij tikt Beersel, Linkebeek
en Halle aan. Het is een veredeld stafkaartje met wegaanduidingen, knooppunten, bezienswaardigheden
én uiteraard de brouwerijen als topics. Je ziet de autovrije en de, al dan niét verharde fietspaden keurig
aangegeven. Behalve de fietsknooppunten zijn evenzeer het reliëf in profiel gezet.
Een 9-tal logies spelen mee in het opzet en Horal staat borg voor de consolidering van de Lambiek
met knipoog naar de export. Na 20 jaar, zeg maar met een ‘dipje’…komt er fors eerherstel!
Lambiek wordt enkel gebrouwen in de winter… én, er is nood aan ’nieuwe gueuzestekers’.
Lambiek’clusterenten…
Brouwerij TIMMERMANS wist de pers alvast ‘royaal’ en loyaal te ontvangen.
Terplaatse krijg je een mooi verhaal opgelijst van : kookketel, filterkamer, suikeren/zoeten,
gistsuikers, wilde gisten, mout… Langsheen ‘de ton’ kon zelfs de gueuze worden geproefd.
Uiteraard toont men zich bijzonder trots om twee medailles verworven op de wereldvermaarde
biercompetitie Beer Award te kunnen ‘delen’, de Timmermans, Lambicus Blanche en de Timmermans
Kriek Lambicus.
**********
De degustatie bij LINDEMANS was zeer bijzonder. De producten toonden hun karakteristieke smaak.
Noteer daarbij : er wordt gebrouwen in de 6de generatie. De brouwerij is, met 70 % export dan ook
een belangrijke speler in de wereld van de brouwerijen. China, Frankrijk en de VS…zijn de belangrijkste
afnemers.
**********
Bij de degustatie te Gooik in Canne het belevingscentrum, ging de Burgemeester Michel Doomst –
symbolischer kan haast niét, zélf met de kruik lambiek rond.
Terplaatse wisten ze een assemblage te maken van oude en jonge lambiek, respectievelijk 2 en 1 jaar.
Er speelt hergisting op de fles waarvoor 3 jaar werk ‘gevraagd’.
Gueuze wordt er niét gebrouwen, wèl aangekocht. Het belevingscentrum wordt gerund en begend door
Karel Godart.
Aan boord van de touringcar, werd topcatering aangeboden; diverse recepten die allen werden bereid
met lambiekbieren.
En vat de ferme Regiogids Groene Gordel voor prachtig gerubriceerde en geillustreerde informatie.
**********
De authenticiteit van de bierproducten werd indertijd al bezongen door Michel Jackson…als hij sprak en vooral schreef over de lambieken, de gueuzes en de krieken. De ‘fûtes’ waren nooit ver weg in zijn verhaal. De ‘lekkere zurigheid’
doet de liefhebbers watertanden, maar ‘inwalsen’ gelijk bij wijn is de absolute boodschap en zéér aangewezen.
Hop is een fijne smaakbijdrager en zorgt voor het conserverend karakter.
Lambiek heeft de langste rijpingstijd nodig!
Dat wil zeggen 6 tot 7 maanden….
maar daarop zou ik toch niét wachten om naar het Pajottenland te jumpen!? (fch)
**********
INFO : www.groenegordel.be * www.toerismevlaamsbrabant.be/maandvandelambiek
- Posted by Frank at 02:55 pm
- Permalink for this entry
- Filed under: Bedrijfsleven, culinair, Europa, Nieuws, Toerisme
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer