Frank Craemers / 432 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Soit, zeg maa “Swakke” tegen de tripel van Patrick Van Gompel

Soit…
zeg maar “Swakke” tegen de tripel van Patrick Van Gompel.
*****
Eindelijk heeft Patrick van Gompel zich durven ‘outen’ :
VTM kleurt je dag…blond!?
Uitgerekend in De Groote Witte Arend in Antwerpen werd ‘zijn’ bier, een bijzonder geslaagde tripel voorgesteld. Een mooie ‘mondwalser’ voor het indrinken, ook een ‘rond’ bier waarvan het plaatje perfect klopt.
En er werd nog een fles ontwerpen, mooi gestyled met een gepast sierlijk glas, ronduit een magnifiek bierproject. In Patrick’s bier zijn 4 gisten en 4
soorten hop vervat en na de botteling krijgen ze nog 4 maal een
kwartwenteling. Het bier is evenzeer te ‘vatten’ op ton en dat belooft.
Antwerpen heeft historisch wat te stuwen op het gebied van bier en
het Belgische oh…zo rijke ‘Fier op ons bier!’
En de naam van dat blondje?
FRANçOIS ..in het Aàààntwaarps ‘Swakke’!
En daarmee wist Burgemeester Bart De Wever heel de ontwikkeling van de biercultuur nog eens uit te doeken te doen.

Belgian Beer “François” is in ieder geval een bijzonder lekkere ‘Grand Cru’ trippel en koopbaar in elke Prik & Tik’winkel te lande. En de smaakvervloeiing? François toont zich bijzonder geschikt als degustatiebier, hetzij bij een hartige snack en harde kazen,…
of smakend bij pittig gekruide oosterse vlees- of visbereidingen.
*****
Bieren allemaal hetzelfde…gebrouwen?
Ja en neen! Water daar begint het bij alle bieren mee, maar dan.
In het ‘geval’ François wordt zorgvuldig Belgische mout geselecteerd.
De tarwemout of gekiemde gerst wordt gemalen en daarna gemengd
met water. We schrijven nu sprongsgewijze, maar zie de website
www.expertbeers.com, om nog beter dan deze ‘zappende’ inzichten mee te krijgen. De verkregen ‘wort’ wordt overgepompt, gefilterd en gekookt.
De brouwer voegt de hoofdhop toe, een aromahop van de nobelste soort.
Dan volgt het injecteren van zuurstof en het toevoegen van de hoofdgisten.
Precies daardoor krijgt het bier een intense smaak die je complex bekoort.
Een rijpingstijd van meerdere weken zorgt voor ‘een natuurlijke klaring’.
De donker te bewaren trippel vertoont zich na drie maanden om te proeven. Je haalt de fles rechtstaand uit de ijskast, voorzichtig inschenken zonder te klokken.
Nobele bierdrank
Het is ook een lichaamsvriendelijk bier, deugdzaam voor het maagdarmverloop, dat ‘spreekt’ duidelijk.
François Grand Cru is een blonde, donkergele, ongefilterde tripel met 9 % alcohol en hergisting op de fles. De smaak is licht kruidig, een beetje bitter,
niet zoet. Met de fles, het glas en de doos blijft men mooi in de wijnlijn,
want het begrip ‘Grand Cru’ werd gebruikt. Inspiratiedesign van
Een diminutief van een Italiaanse champagnefles en een Frans wijnglas van
47 cl helpen het ongetwijfeld succes dragen; design’inspiratie bovenop!

*****
Het BVBA’kwartet Expert Beers had ook Turnhouts kunnen beginnen kaarten. Maar neen, Marc Knops is meesterbrouwer en behoort tot de
Europese top. Bijna 40 jaar is bierbrouwen zijn werk én zijn leven.
Hij brouwt nu nog voor de trappisten in het Belgisch-Limburgse Achel en voor de Benedictijnen in Italië. Zoek Norcia in de regio Umbrië!
François Huysmans is de ontegensprekelijke intiatiefnemer. Als maître sommelier en wijnadviseur was het een kleine stap naar zijn andere passie :
bier. Een geoefend smaakpallet en een getrainde neus kan veel. Een droom
werd gerealiseerd : een exclusief bier maken voor biergenieters en gastronomen. Smaakvervloeiing, plechtig foodpairing ‘genoemd’ is al heel
zijn leven een veroverende en genotsvolle en bekorende betrachting.
Brit Fieremans is logistiek verantwoordelijke om de nieuwe, aanbevelenswaardige ontdekking op zijn plaats te krijgen. Ze werkt al 25 jaar
voor Wine World, een speciaalzaak voor wijnliefhebbers te Antwerpen.
… en Patrick Van Gompel jà! Hij werkt “amper” 4O jaar voor VTM-Nieuws.
Heeft hij geen helm op zijn hoofd nabij een veldkeuken…dan zal je hem gerust zien landen voor een fijn gedekte tafel, een goed glas wijn of een
bijzonder bier.
Dus hij rukt nù op naar zijn ‘postioen’…een boek per jaar schrijven plus een toneelstuk en, een geëigend bier brouwen…nog een stappenplan van 5 jaar.

Mediatieke medioren zijn er dus ook al???
Kijk maar uit, het zal vanaf nù in Vlaanderen elke dag Patrick’s day zijn! (fch)

INFO : /online * +31 043/328 08 32

redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91

==>> http://us14.campaign-archive1.com/?u=f79684dc8e7a3997a924a8d73&id=1edb4ba9be&e=3328bc0cf4

Geen reacties

Reageer